perjantai 14. maaliskuuta 2014

Mikä on IBS?

Aloitetaanpa ihan virallisesti kertomalla, mikä on ärtyneen suolen oireyhtymä. Jos tunnistat itsesi oireista, suosittelen ottamaan yhteyttä lääkäriin ja kertomaan oireistasi, jotta pois voidaan sulkea sairaudet.

Mikä? 

IBS eli Irregular/Irritable Bowel Syndrome eli ärtyneen suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva. Se ei siis ole varsinainen sairaus, mutta haittaa ja vaikuttaa jokapäiväistä elämää, koska suolen toiminta on tuntemattomasta syystä häiriintynyt. IBS ei ole mitenkään harvinainen vaan sitä sairastaa jopa joka kymmenes suomalainen, joista suurinta osaa ei ole edes diagnosoitu. Naisilla IBS on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä, ja se alkaa monesti ennen 35 ikävuotta. IBS on myös periytyvää, eli jos vanhemmista jommalla kummalla on IBS, on todennäköistä, että lapsikin sen saa.

Miten IBS oireilee?

IBS:n oireet ovat hyvin monimuotoisia, minkä takia on hyvä poissulkea kaikki muut mahdolliset suolistovaivat ja -sairaudet. Lopulta, kun mitään ei löydy, vatsavaivat yleensä diagnosoidaan ärtyneeksi suoleksi. Aikaisemmin nimitys on ollut ärtynyt paksusuoli, mutta nykyään tiedetään, että kyseessä ei ole vain paksusuoli vaan myös ohutsuoli (sekä jopa mahalaukku).

IBS:n oireita ovat eri puolilla vatsaa tuntuva kipu ja turvottelu, sekä suolen toiminnan muutokset. Joillain löysä uloste useita kertoja päivässä ja ummetus vuorottelevat ja toisilla taas on enemmän jompaa kumpaa. Vatsakivut saattavat helpottua ulostuksen yhteydessä, mutta osasta tuntuu, ettei suoli tyhjene kunnolla. Suolistoalueen kipukynnys on myös alentunut. Turvotus ja ilmavaivat yleensä pahentuvat iltaa kohden, mikä aiheuttaakin suurimman epämukavuuden.

Oireet kuitenkin vaihtelevat suuresti. Välillä ne ovat täysin poissa ja sitten saattavatkin yhtäkkiä jatkua monta päivää. Viikot ovat hyvin erilaisia keskenään.

Vatsaoireet eivät ole ainoat, joita IBS:stä kärsivä kohtaa: IBS:ää "sairastavat" saavat useammin muita oireita, kuten unihäiriöitä ja masentuneisuutta. 

Miksi?

Kuten mainittu, IBS:än syitä ei tunneta. Toisilla suoli supistelee herkemmin ja venyminen aiheuttaa kipuja, toisilla kaasuja muodostuu enemmän. Joidenkin mukaan IBS:n on saattanut laukaista lomamatkalla sairastettu turistiripuli tai ruokavalio. Psyykkiset tekijät vaikuttavat myös vatsan toimintaan.

Miten hoidetaan?

IBS:ään ei ole lääkinnällistä hoitokeinoa vaan hoito on ruokavaliopohjaista. Myös terapiasta voi olla apua, ja jonkin verran apua on löydetty joistain masennuslääkkeistä (etenkin ripuliin suuntautuvilla sairastajilla). Ruokavalio on kuitenkin tärkein elementti.
Mitään parannuskeinoa ei tähän vaivaan kuitenkaan ole vaan hoito tähtää minimoimaan oireet ja helpottomaan jokapäiväistä elämään.

Koska ruokavalio on IBS:n kannalta se olennaisin hoitomuoto, se ansaitsee mielestäni oman postauksen. Tulen siis postaamaan IBS:n ruokavaliosta myöhemmin: Tuossa postauksessa tulen lähinnä käsittelemään FODMAP-hiilihydraattien vaikutusta vatsan toimintaan ja esittelemään ne "paremmat vaihtoehdot" IBS:ää sairastaville.

Lähteet:

Ei kommentteja: