sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Prednisolonista tulleet sivuvaikutukset.

Olen kerännyt blogini luonnoksiin listaa aiheista joista voisin tähän blogiin kirjoittaa, ja törmäsin siinä listassa aiheeseen "kortisonin sivarit". Ajattelin toteuttaa tuon postauksen nyt kun kortisonin ahkerasta syömisestä on kulunut vasta vähän aikaa!

Söin tosiaan Prednisolonia 25.1. - 25.3. Aloitettiin 40mg annostuksesta ja siitä sitten laskettiin annostusta viidellä milligrammalla viikottain, koska kortisonia ei saa lopettaa äkillisesti/"töksähtäen", vaan se pitää tiputtaa pikkuhiljaa. Kahdeksan viikon kuurin siis söin.

Prednisolonin pakkausselosteessa mainitaan mahdollisiksi haittavaikutuksiksi mm. turvotus, verenpaineen kohoaminen, infektioalttius, luuston haurastuminen, haavojen parantumisen hidastuminen ja ihottuma. Lisäksi olin muilta kuullut, että yksi mahdollinen haittavaikutus on myös lihominen, joka johtunee siitä että kortisoni lisää ruokahalua.

No, minä en lihonut, ainakaan pahasti. Sen sijaan...
...turposin. Sairaalassa reiteni turposivat kaksinkertaisiksi, kotiutumisen jälkeen ne onneksi hiukan tasoittuivat. Maha joutui turpoamisen kohteeksi myös.
...tunsin itseni levottomaksi 24/7, varsinkin vielä isojen annostusten (yli 20mg) aikaan.
...rasituksen jälkeen sain jänniä sydämentykytyksiä. Tämäkin isoilla annostuksilla.
...ensimmäisen kortisoniviikon ajan hikoilin välillä ihan randomisti. Tuli sellaisia kuumia aaltoja - tai ainakin luulen kuumien aaltojen olevan sellaisia, mistäs minä tiedän.
...sain ihottumaa/aknea. Kirjoitin asiasta pitkän pätkän jo omaan blogiin klikklik.
...käteni kuivuivat käppyröiksi. Mikä oli vallan mukavaa, varsinkin kun en omista käsirasvaa.. rystyset hilseilivät, halkeilivat, vuosivat verta ja olivat kipeät, ja minä yritin epätoivoisesti paikata niitä Aqualan L:llä.

Kauheasti muita sivuvaikutuksia mulle ei tainnut kortisonista tulla, koska ainakaan nyt ei tule mitään muuta mieleen! Ei sillä että olisin mitään oireetonta diabetesta (yksi mahdollinen haittavaikutus) halunnutkaan, ehei, olen erittäin onnellinen että pääsin näin vähällä.

Onko joku tätä lukeva joskus syönyt Prednisolonia? Kiinnostaisi tietää millaisia sivuvaikutuksia siitä on tullut? Onko ne olleet niin vakavia että on pitänyt vaihtaa lääkitystä?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Löysin nyt blogisi ja se on varmaan hyvänä tukena monelle suolivammaiselle.

Hyvä että pääsit prednisolonin kanssa "vähin oirein". Itselle tuli kuunaamaisuutta eli olin kuurin aikana semmonen taikinanaamainen pallopää. Jatkuva nälkä ja unettomuutta. Harhoja ja painajaisia silloin kun sain unen. Pelkotiloja, mm. naapureita ei tehnyt mieli tavata. Kaikenlaista, jota ei enää muistakaan. Aivan siis kummia oireita, jotka johtuivat vain tästä prednisolonista. Tosin kakkeli muuttui välittömästi kuurin alusta kiinteäksi. Siltikään en koskaan halua enää koskea moiseen aineeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa niin tutulta. Inhottavia oireita, itse vielä lihoin puolen vuoden kortisonikuurin aikana lähes 6kg vaikka liikuin joka päivä. Sitten tuli niitä "ihania" kommentteja siitä kuinka pitäisi katsoa mitä sitä suuhunsa laittaa ja liikkua eikä maata koko päivää o_O
Onneksi ei ollut eka kuuri ja olen jo oppinut tokaisemaan vastaan: "Syö itse puoli vuotta kortisonia alkaen 80mg ja kerro sitten miten helppo on välttää painon nousu." Juuri tänä aamuna kuuntelin eilisen Teemu Ramstedin haastattelun jossa hän kertoi lihoneensa kortisonin vuoksi noin 5kg. Tuli viimein semmoinen olo, ettei se lihominen kortisonin aikana olekaan oma vika vaan sitä lihoo vaikka kuinka liikkuisi. Löysin blogin vasta, mutta vaikuttaa hyvältä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Menikö sinulla kauan että kortisoni alkoi auttamaan? Minulla vasta todettiin CU ja olen syönyt Prednisolonia ensin sairaalassa tuhdimmin kai 6päivää ja nyt kotona 40mg 4 päivää.. wc käynnit väheni nopeasti, mutta edelleen ihan ribsaa.. sekä mahakipuja. Hiukan jännittää alkaako tämä ollenkaan normalisoitua. Asacol 800 x 4 vielä päälle. Paino on laskenut hurjasti tämän parin viikon sisällä. Ruokavalion kanssa olen ihan hukassa, lääkärit eivät siihen apuja antanee. Gluteeniton, sokeriton ja maidoton on mistä olen lukenut että auttaa.. Ideat on aika vähissä mitä safkaa teksi vaan :D Ruokahalut kuitenkin on ihan huiput.