lauantai 26. huhtikuuta 2014

Luulitko, että virtsanäytteen antaminen on ällöä? Luulit väärin.

Jokainen on kai joskus antanut virtsanäytteen? Edes kerran? Ai ei? No, lyhyesti selitettynä: siinä pitää pissata purkkiin. Miehille se ei liene mikään ongelma (tai no mistäs minä tiedän kun en ole mies), naisten täytyy vähän ninjailla ettei A) purkki putoa pönttöön tai B) pissi omalle kädelle. Niinkin voi käydä. Ei sillä että mulle olisi koskaan käynyt niin, köhköh.

Minä olen joutunut antamaan virtsanäytteen muutaman kerran, ja jokaisella kerralla olen miettinyt "hyyyyi, tää on ällöttävintä mitä oon ikinä tehny!". Niin se olikin, vielä viime vuonna. Sitten tuli tammikuu 2014 ja jouduin sairaalaan. Sain heti ensimmäisenä päivänä käteeni pienen purkin ja käskyn antaa ulostenäytteen.

SIIS MÄ JOUDUN TEKEMÄÄN MITÄ.

Ulostenäytteestä mitattaisiin kalprotektiini - joku tulehdusta mittaava arvo, josta en ole 100% perillä koska en ole lääkäri... mutta jopa minä tajusin mitä se selkokielellä tarkoitti. Lääkäri käskee paskomaan purkkiin, sinähän paskot purkkiin. Ei vastaväitteitä.

Siellä sairaalan vessassa pieneen purkkiin verta ripuloidessani mietin "TÄMÄ on ällöttävintä mitä oon ikinä tehny!". Niin kuin se olikin. Vielä silloin.

Maaliskuun alussa sain kutsun paksusuolentähystykseen sekä määräyksen käydä sitä edeltävällä viikolla verikokeissa. Ja tulipa sen kirjeen mukana muutakin. Virtsa- ja ulostenäytteiden anto-ohjeet sekä ohje käydä hakemassa putilot niitä varten läheiseltä terveysasemalta. Muistan edelleen sen hetken, kun luin ulostenäytteen anto-ohjetta ensimmäisen kerran: "Siirtäkää peukalonpään kokoinen nokare ulostetta näytepurkkiin."

Siis. Mä. Joudun. Tekemään. MITÄ.

Niinpä minä sitten paskoin purkkiin, pientä puulastaa apuna käyttäen siirsin siitä purkista osan paskaa toiseen purkkiin, pistin purkin kiinni, tungin purkin muovipussiin, tungin sen muovipussin vielä toiseen muovipussiin (koska ensimmäinen oli läpinäkyvä) ja kuljetin koko roskan toiselle puolelle kaupunkia.

Voin vannoa, käsi sydämellä, että tuo on ehdottomasti, sataprosenttisesti, ällöttävintä mitä olen ikinä tehnyt. Purkkiin pissiminen ei tunnu ton jälkeen enää missään.

(Kalprotektiinistä lyhyesti esim. täällä ja täällä.)

7 kommenttia:

Venla kirjoitti...

Haha, niin tuttua! :D

Mulla kyllä tais tulla ensin ulostenäytteen otto ja sit vasta virtsanäyte, niin ei tullu niin isoo järkytystä. Mut on se aika jännä fiilis kun lääkäri sanoo että "jooh, ulostenäyte pitää ottaa"

Petra kirjoitti...

Mä oon joutunut antamaan virtsanäytteitä joskus pienempänä(kin) virtsatietulehdusten takia, mutta tää ulostenäyte... mikään ei kuvaa sitä tunnetta, kun sulle annetaan purkki johon sun pitäisi paskoa. Mikään paitsi "KUKA NÄITÄ ÄLLÖJÄ TUTKIMUKSIA OIKEIN KEKSII". :DD

Pia kirjoitti...

Ah, ulostenäyte. <3

Se on kaikista ihaninta, kun et tiedä kuinka vatsa toimii ja tiedät, että näyte pitäisi saada tiettyyn päivään mennessä otettua. :P Ja kun se näyte ei kovin kauaa saa olla säilössä (taitaapi olla yön yli maksimi?).
Nim.merkillä laitoin miehen viemään aamulla näytteen labraan, kun en ite päässyt viemään. :D

Mutta joo, ällöttävää. Todella.
Ja se hetki, kun tuijotat sitä pienen pientä purkkia ja mietit, että tohon pitäis saada mahtumaan mitä. Kun labra ei anna ohjeita mukaan, vaan lättää purkit merkkitarroineen kouraan ja sitten kotona googletat, että kuinkas tää homma toimii.

Petra kirjoitti...

Joo. Hyi hyi hyi hyi. Kaiken muun tässä vammaisuudessa voisin kestää, mutta tämä. :DD

Mulle oltiin terveyskeskuksessakin jo tyrkkäämässä ohjeita käteen kun hain niitä purkkeja, kunnes kerkesin sanoo ettei tarvii, mulla on tommoset jo. :o Jännä jos ei niitä labrasta saa.

Anonyymi kirjoitti...

EIKÄ!! Aivan mahtavaa!! En ilmeisesti olekaan yksin!

Ihan joka ikinen postauksesi on kuin omasta suustani... En enää tiennyt itkeäkö vai nauraako kun ensimmäisen kerran kuulin miten kalprotektiiniarvot selvitetään.

Nää on näitä suolistovammasten kakkajuttuja, joita kukaan muu ei koskaan tuu ymmärtämään! :)

-Niina

Anonyymi kirjoitti...

Se tunne kun joku labrassa töissä oleva mies kattelee ja pyörittelee sitä purkkia hetken aikaa :'D

Anonyymi kirjoitti...

Parastahan on se, että jos sen joutuu viemään vasta seuraavana päivänä, niin siellä omassa jääkaapissahan se paskapurkki töröttää yön yli. Nam. :DD