torstai 6. marraskuuta 2014

Vessapassi one o' one!

Olen Crohn ja Colitis ry:n jäsen. Jäsenenä saan neljä kertaa vuodessa ilmestyvän IBD-lehden, mulla on oikeus osallistua yhdistyksen tapahtumiin ja tapaamisiin, sekä sain yhdistykseen liittymisen yhteydessä potilaspassin sekä jäsenkortin. Jäsenkortti on pieni ja vihertävä ja sen toisella puolella lukee mun nimi. Toinen puoli kortista on tämän näköinen:


..ja tämä, rakkaat lukijat, on se paljon puhuttu vessapassi.

Vessapassin tarkoitus on helpottaa suolistosairaan pääsyä vessaan missä ja milloin vaan - kaupoissa, kahviloissa, baareissa, matkustaessa, toimistoissa jne. Miksi? Koska vessakäynti HETINYT on joinakin päivinä aivan välttämätön ettei tule housuun. (HETINYT ei ole liioittelua. Itseasiassa se on aliarviointia.)

Tässä vaiheessa perusterve saattaa kysyä seuraavia: miksi et vaan etsi lähintä vessaa niin kuin "normaali" ihminen? Miksi et voi käyttää niitä maksullisia vessoja niin kuin kaikki muutkin? Miten sulla mukamas voi olla niin hemmetinmoinen kiire vessaan, etkö osaa pidätellä? Miksi sun pitäisi saada käyttää invavessaa, sehän on niille oikeasti sairaille??

No tota...

1) ...kaikissa paikoissa vessoja ei ole merkitty tarpeeksi selkeästi. Ehkä sä tykkäät hädissäsi juosta ympäri baaria vessaa etsien ja samalla perseestäsi kiinni pidellen, mutta mä en.
2) ...mulla ei aina ole euron kolikkoa mukana. Se ei kuitenkaan poista vessassakäynnin tarvetta. Voi kun poistaisikin.. miten hienoa olisi, jos maksullisen vessan sattuessa kohdalle suolistolleen voisi vaan tokaista "sorry, no can do" ja se vastaisi "ai, okei, ei se mitään, lakkaan kiusaamasta sua nyt".
3) ...kun tilanne äityy tosi pahaksi, vuodan verta jatkuvasti, olen todella kipeä ja mahani kramppaa niin juu, pidätyskykyni on heikentynyt. Silloin kiire vessaan on välillä aivan sanoinkuvailematon. (Ja btw, mun mielestäni tässä ei ole mitään hauskaa.)
4) ...jumavitunlauta MINÄ OLEN OIKEASTI SAIRAS. Mun sairauteni vaan ei näy päällepäin. Jonakin kauniina päivänä vielä tinttaan nekkuun sitä, joka kehtaa epäillä sairastamistani/sairauttani.

Vessapassin lisäksi on olemassa kauppojen, toimistojen jne. oveen kiinnitettäviä "Meillä käy vessapassi" -tarroja. Tarkoittavat juuri sitä miltä kuulostaakin. Kauppiaalle tarjotaan tarraa, kerrotaan miksi ja miksi se on tärkeä suolistosairaille, ja kun suolistosairas sattuu näkemään tarran kaupan ovessa, hän tietää heti että tuolla ei ole ongelmaa käydä äkkiä vessassa. (Täällä on ohjeet miten tarroja voi tilata.) Olen nähnyt tällaisen tarran kerran, Turun linja-autoasemalla vessojen ovien vieressä. Ihanne olisi jos näitä tarroja näkyisi useasti eri paikoissa eri kaupungeissa. Spread the word!

Erehdyin kerran kertomaan vessapassistani tyypille, joka joskus oli mun kaveri. Se nauroi räkäisesti ja huusi "siis paskapassi? siis sun on joskus niin pakko päästä vessaan paskalle että sulla oikeesti on paskapassi, että muut tajuaisi päästää sut vessaan?? ei jumalauta, vitun noloo!". Niinno, käytännössä noinhan se menee. Mutta en ymmärrä mitä niin hauskaa siinä on, että pitää nauraa kuola valuen. Miksi on hauskaa, että mulla on helvetin kovat kivut ja krampit joiden takia en kestä enää sekuntiakaan ilman vessanpönttöä? (Idiooteille selvennykseksi: ne kivut johtuu(nevat) pääosin siitä, että suolistoni on täynnä tulehdusta, rakkuloita ja vertavuotavia haavoja. Just so you know.) Mun on myös vaikea käsittää, miksi vessapassin käyttäminen on noloa. Nolompaa mun mielestä olisi käyskennellä ihmisten ilmoilla paskat housuissa siksi, ettei kehdannut* vilauttaa vessapassia ruokakaupan henkilökunnalle. Tai kai nämä on mielipideasioita. Henkilökohtaisesti mieluummin näytän vessapassia.

Tietääkseni vessapassin voi saada omakseen vain liittymällä Crohn ja Colitis ry:n jäseneksi, tosin voin olla väärässäkin..? Vuoden jäsenyys maksaa 25e. Ja ei, tämä ei ollut maksettu mainos. (Mikään osa tätä postausta ei ollut.)

Loppuun disclaimer: en ole kertaakaan käyttänyt vessapassia. Vielä. Ei ole tullut tarvetta, olen niin perillä Tampereen keskustassa sijaitsevista maksuttomista vessoista. Köhköh...Mutta tasantarkkaan käytän jos tarve tulee. Vaikka jonkun mielestä olisikin "noloa" pyytää päästä henkilökunnan vessaan. Eikun hetkinen - mitä mä just vähän aikaa sitten muistutin itselleni tyypeistä, joiden mielestä olen jotenkin nolo/epämuodostunut kun mulla on suolistosairaus? Ai niin, mun ei tarvitse olla niiden kaveri eikä hengata niiden seurassa. Niinjoo, niinhän se olikin.

Siispä vessapassi taskussa etiepäin, kohti uusia vessoja! (Jotka toivottavasti on siistejä.)

*Toim.huom. "ei kehdannut" ja "ei ehtinyt" on kaksi eri asiaa. Jos käyskentelet ihmisten ilmoilla paskat housuissa siksi, ettet ehtinyt vilauttaa vessapassia kaupan henkilökunnalle niin en tuomitse enkä katso pahasti.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä blogi,jatkakaa kirjoittelua! Ja vessapassissa/tässä sairaudessa ei ole (ei pitäisi olla) mitään noloa,sen sijaan tuollaisten "kavereiden"kommenteissa on!:)Kyllä tämä(kin)sairaus erottelee todelliset ystävät ja yleensä paljastaa ihmisten empaattisuuden ja ymmärryksen(tai sen puutteen, valitettavasti..)
T: yksi suolistovammainen

Petra kirjoitti...

Kiitti! Joo emmä jaksa kuunnella tommosia typeriä ihmisiä. Ihan ku tää sairastuminen olisi jotenkin mun vika..

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Itsekin saman taudin omaavana mietin että, mitä tuo kortti oikeastaan hyödyttää? Ei sinne vessaan ole tuolla kortilla pakko ilmaiseksi päästää tai päästää varsinkaan henkilökunnan vessoihin.
Sama kuin itse vääntäisin pahvista kortin, missä lukee, että ilmainen linja-auto kortti. Ei sillä kuitenkaan linja-autoon pääse.. Ymmärrätkö pointin?