lauantai 14. maaliskuuta 2015

Työskentely ja muuta löpinää

Puhun taas pitkästä aikaa lempiaiheestani eli työelämästä. Työelämästä on kiinnostavaa puhua jo vain sen takia, että se on iso osa suurimman osan ihmisistä elämää. Ilman työtä ei ole rahaa, ilman rahaa et pärjää. Kun jokin hankaloittaa työelämää, se väistämättä on mielessä päällimmäisenä.

Minähän periaatteessa työskentelen elintarvikkeiden kanssa, joten tällaiset vatsavaivat ovat erityisen häiritseviä. Kun vatsallasi on paha päivä, ei kauheasti huvittaisi liikkua elintarvikkeiden välissä. Vaikka tietenkin pidän huolta hygienista eikä meillä ole juuri pakkaamattomia elintarvikkeita, välillä iskee pieni jännitys. Entäs jos et esimerkiksi vain ehdi vessaan?

No, minullahan on helppoa loppupeleissä, kun kyse ei ole ruuanvalmistuksesta eikä tosiaan pakkaamattomista elintarvikkeista. Silti säälin niitä, joiden unelma-ala on ruuanlaitossa tai ruoka-aineiden valmistuksessa.
Meillähän on kolmas sisko, jonka unelma-ammatti on leipuri-kondiittori. Hänellä ei ollut aikaisemmin mitään, mutta nyt viimeisen vuoden sisään hänkin on alkanut oirehtia. Onneksi diagnoosi oli kuitenkin IBS eikä Petran IBD tai vastaava, mutta toisaalta ikävää, sillä mitään virallista hoitomuotoahan ei ole. Paska tuuri.

Tämä kolmannen sisaruksen "sairastuminen" sai miettimään, että tässäpä olisi jollekin geenitutkijalle loistava tilaisuus! Onhan se todennäköistä, että kaikilla saattaa olla jotain, mutta mielenkiintoista olisi selvittää, selittäisikö joku geenimutaatio kaikkien vammat. Itsehän epäilen äidinpuoleista linjaa, sillä ilmeisesti myös äidillämme on (ollut) vastaavia vaivoja ja samoin äidinäidillämme. Kauhulla toisaalta odotan, siirtyykö tämä omille lapsilleni tulevaisuudessa. 

Suolistovammaisuutta ei ole kauheasti tutkittu, koska onhan kyseessä varsin uudet vaivat ja taudit, jotka ovat osittain kaiken tämän teollistuneen ruuan ynnä muiden huonontuneiden elintapojen aiheuttamaa. Tuskin näistä sairauksista ja vaivoista muuten kärsisivät lähinnä länsimaalaiset pullamössöihmiset.
Pitäisi saada enemmän ihmisiä tutkimaan vaivojen ja sairauksien aiheuttajia sekä niiden mahdollisia perinnöllisyystekijöitä. Mutta ketä kiinnostaa, kun sairaus tai vaivat eivät ole kiinnostavia ja ns. mediaseksikkäitä?


|| kirjoittaja pidättää oikeuden valitukseensa, sillä kärsii kirjoitushetkellä antibioottikuurin aiheuttamasta ripulista

3 kommenttia:

Petra kirjoitti...

Apua, nyt mun on pakko "hyökätä" tähän kommenttiboksiin korjaamaan tuota loppuväitettä - IBD:tähän on tutkittu, esim. CCFA (Crohn and Colitis Foundation of America) on järkännyt tutkimuksia yli 40 vuoden ajan. Ja kyllä, tää oli lähes suora lainaus täältä:

http://www.ccfa.org/research/research-success/

"For more than forty years, research supported by CCFA has contributed to the growing body of knowledge and understanding of Crohn’s disease and ulcerative colitis --"

Tuolla sanotaan myös seuraavaa:

"CCFA research has contributed significantly to the current hypothesis of the cause of IBD:
- That yet-unidentified environmental agents (such as bacteria) trigger an abnormal immune response in people who carry genes that make them susceptible to Crohn's or colitis."

Olen myös lukenut tutkimuksia, joiden mukaan (yksi mahdollinen) "gene that makes people susceptible to Crohn's or colitis" olisi Human Leukocyte Antigen B27, aka HLA-B27. Siitä löytyy hävettävän vähän tietoa, enkä tietenkään osaa heittää tähän just nyt mitään hyvää linkkiä...

Ja vasta viime tammikuussa HS uutisoi, että Washingtonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan suolistosairauksia sairastavilla on suolistossaan suuri määrä aiemmin tuntemattomia viruksia, jotka suurella todennäköisyydellä ovat yksi tekijä suolistosairauksien synnyssä.

Ehkä kirjoitan tästä oman postauksen joskus. :D

PS. Mutta juu, IBS:stä tehtyihin tutkimuksiin en oo paljon törmännyt. Hmph.

Pia kirjoitti...

No juu, sairauksia on toki tutkittu enemmän. Joskin oon sitä mieltä, että ne vähän toistaa itseään eikä uusia tutkimuksia (siis uusien ideoiden kera) tunnu syntyvän. Kuka nyt jaksaisi paskataudista puhua. :D

Mut pitäis päästä geenitutkimuksiin!

Paula kirjoitti...

Tähän vois lisätä, että oon hyvä varoittava esimerkki ettei ala stressaamaan, jos sisaruksille tai jollekulle suvusta todetaan IBS/IBD tai jokin sairaus, koska mulla tais stressistä pamahtaa pahiten. :DD Ja koska jotenkin teidän sairaudet iski lähekkäin tai jotain.. Mutta joo, jokin sukuvika kun suksi ei luista (tai luistaa liian hyvin) :D