lauantai 22. elokuuta 2015

Melkein mainos


Nyt on vähän pakko mainostaa, vaikkei siitä maksetakaan. Kyseessä on nimittäin tuote, jota suosittelen ainakin IBS:tä eli ärtyvästä suolesta kärsiville. Tai henkilöille, jotka kärsivät vastaavista vaivoista. Kyseessä siis henkilökohtainen paras ystäväni arkena eli Vi-Siblin.


Vi-Siblin, kuva täältä
Jos haluaa, tätä voi tavallaan kutsua lääkkeeksi, vaikka sellaisia ei IBS:än varsinaisesti ole. Tällä nyt on jonkin verran tutkittuja perusteita sille, miksi sitä suositellaan. En edes yritä esittää tietäväni, miten se toimii ja mitkä osat siinä tarkalleen vaikuttavat, mutta voin kertoa, että siitä on apua!

Vi-Siblin on reseptivapaa tuote apteekissa, mutta lääkärillä käydessä saa samalla (tai halvemmalla?) hinnalla isomman paketin. Sisältö vain sekoitetaan veteen (ei pidä ihmetellä, se ei varsinaisesti sakeudu, on vain helpompi nauttia) ja juodaan. Tai sitten vaihtoehtoisesti sekoitetaan ruokaan ja juodaan lasillinen vettä päälle. Kyseisestä tuotteesta saa sen kuvan, että se ei maistu miltään tai että se on jopa hyvänmakuista, mutta rohkenen olla eri mieltä. Pahimmillaan (jos hörppään tuota mössöä liian nopeasti) se aiheuttaa itselläni lähes oksennusrefleksin.

Olkoon pahanmakuista taikka hyvää, niin kyllä siitä apua on. Itselläni se ainakin tasapainottaa vatsan toimintaa eikä tarvitse jatkuvasti pelätä yllättäviä ääniä tai tuntemuksia. Ei se kaikkia ongelmia poista (ainakaan siinä määrissä, mitä itse sitä käytän), mutta helpottaa, ja saa olon varmemmaksi. Pahimpina kausina siitä on varsinkin apua. Esimerkiksi perjantaina olin aivan stressaantunut, koska jouduin uuteen tilanteeseen ja tuntemattomien ihmisten joukkoon, ja samalla myös kauhuissani, minkä seurauksena koko vatsani toiminta heitti häränpyllyä, mutta tämä vähän tasasi sitä. Samalla tavalla esimerkiksi kuukautisia ennen tästä on apua.

Toki, koska IBS on kaikilla vähän erilainen, ihmisillä voi olla eri tuntemuksia. Koska itse olen enemmän ummetuspainotteinen vatsaltani, tämä tehostaa vähän sen toimintaa. Ripulipainotteisilla se taas hidastaa (tai normalisoi) toimintaa. Olisi ihan kiva kuulla muiden kokemuksia! IBD-läisillä en tiedä tehosta tai hyödystä, mutta kertokaa toki, jos tätä teille suositellaan!

Sen verran kyllä ainakin ärtyneen suolen ihmisille huomautan, että muistakaa ehdottomasti valita tämä (tällä hetkellä) oranssin värinen paketti! Itselleni lääkäri määräsi ensin toista ja vasta kotona huomasin, että tuo toinen (Vi-Siblin S) sisältää sorbitolia. Sorbitolihan kuuluu IBS:stä kärsivien ehdottomaan no-no -listaan, koska on sokerialkoholi ja sitä kautta FODMAP-hiilari eli luo kaasua paksusuolessa eli aiheuttaa kipua ja vatsan sekoitusta. Joten tarkkana kuin porkkanat!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! mä söin sitä sinistä ennen kuin sain diagnoosia mut lopetin sitten.. mulla on myös muistikuva et liika kuitu ei tekisi hyvää tässä tilassa ja siks en oo harkinnu aloittamista uusiks mut tosin tuota oranssia voisi testata. :o

-Ässä

Pia - kirjoitti...

Heip!
Voi tosiaan olla, että liialla käytöllä on haittavaikutuksiakin, en lähde kieltämään. Itse vain olen tosiaan huomannut, että se n. mitallinen arkiaamuisin auttaa hirveästi itseäni ja pitää vatsan suht aisoissa.
Viikonloppuisin jätän kokonaan ottamatta ja annan asioiden mennä omalla painollaan. :)

Laura Hp kirjoitti...

Huvittaa käyttää vi-sibliniä itselleni kotona ja töissä vanhuksille :) no, ompa vertailukavereita siitä miten menee parhaiten! Miun piti huomauttaa lääkärille että kirjoittaa reseptin tuosta oikeasta.. Oli aluksi hämmentynyt :D

Ellen kirjoitti...

Hei! Onpa tämäkin yksilöllistä! Mulle ei käy ollenkaan tuo Vi-Siblin. Mä käytän Agiocur-rakeita ja Psylliumia yhdessä. Pari kertaa teelusikallinen päivässä. Yleensä aamulla ja illalla. Enkä juo suositusmäärää vettä, koska se liukastaa menoa liikaa. t. Ellen