Petra / IBD

Sairastan kroonista tulehduksellista suolistosairautta nimeltä haavainen paksusuolentulehdus/colitis ulcerosa/ulseratiivinen koliitti/haavainen koliitti/colitis/CU/IBD... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Diagnoosin sain tammikuussa 2014.

Faktapaketti:
• Lääkityksenä minulla on Asacol 800mg 2x2-annostuksella (kaksi tablettia aamuin illoin).
• Olin tammikuun 2014 lopusta maaliskuun 2014 loppuun kortisonikuurilla (Prednisolon).
• Minulla on tähän mennessä ollut yksi akuuttivaihe - se, josta sain diagnoosin.
• Oireet, joista akuuttivaiheessa kärsin, olivat verinen ripuli, vatsakivut, alaselkäkivut, kuumeilu, väsymys, laihtuminen, masentuneisuus, yleinen voimattomuus ja haluttomuus tehdä yhtään mitään. Loppuvaiheessa kuntoni oli niin huono etten jaksanut kävellä kymmentä metriä pidempiä matkoja enkä edes tahtonut syödä mitään, koska mikään ei pysynyt sisällä.
• Ruokavaliotani kuvailee ehkä parhaiten "vähän vaihtelee päivästä ja paikasta riippuen". Mutta yksi asia ei vaihtele; olen kasvissyöjä.
• Minulla on vakava neulakammo, joka juontaa juurensa siihen kun ~10 vuotta sitten minulle tehtiin verikoe, eikä sen tekijä ollut taitavimmasta päästä. Neulakammoni takia vietin suurimman osan sairaalassa viettämästäni ajasta (viikko tammikuusta -14, diagnoosia edeltänyt aika) itkien, ja vieläkin jännitän jokaista verikoetta - tosin pystyn nykyään hallitsemaan jännitykseni niin, että se purkautuu vasta verikokeen oton jälkeen mm. vapinana, heikotuksena, huimauksena ja oksettavana fiiliksenä. Enää en edes itke joka kerralla.