lauantai 26. maaliskuuta 2016

Let's have a poop!

Kakka on mielenkiintoinen aihe, siitä löytää kyllä puhuttavaa pitkäksi aikaa. Monelle meistä se on kohtuullisen tärkeä asia, ja veikkaanpa että aika moni meistä seuraa omaansa lähes orjallisesti. Ainakin minä teen niin, siinä on lääkäreillä naurussa pitelemistä, kun pystyy viikon ajalta kertomaan täsmällisesti miltä kakka on näyttänyt. Mutta toisaalta, kun elämä pyörii jonkin asian ympärillä, siihen kiinnittää huomattavasti huomiota.

Oikeasti halusin tulla jakamaan hyviä kakan seurantavideoita. Kuulostaa hassulta, mutta näitä on Youtube pullollaan. En allekirjoita kaikkea, mitä näissä sanotaan (osahan ihan mainostaa tuotteita X yhteistyön nimissä) ja jotkin vinkit eivät sovi esim. IBS:stä kärsiville (ruoka-aineiden osalta pääasiassa), mutta hyvän kokonaiskuvan saa kyllä.

Video 1: Mitä kakkasi kertoo sinusta


Tässä videossa vähän omaan korvaan ottaa se, että vähintään kerran päivässä pitäisi saada asiansa tehtyä. Suomesssa on ainakin yleinen suositus/määritelmä, että normaalia on ulostaa 3-21 kertaa viikossa. Eli kolmesta kerrasta viikossa kolmeen kertaan päivässä. Tämä kuulostaa suhteellisen järkevältä, sillä kaikkihan ovat erilaisia. Toki varmasti kerran päivässä ulostamisessa on hyötynsä, mutta ei nyt pitäisi saada ihmisiä kauhistelemaan sitä, jos käyvät isoilla asioillaan vain kolme kertaa viikossa. Tuttua varmasti etenkin ummetuspainoitteisille IBS:läisille.

Video 2: Kuinka saada hyvä kakka


Tässä on paljon hyviä vinkkejä. Jokainen meistä varmasti tietää, että ruokavaliolla on vaikutusta kakan laatuun ja luonteenseen, mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi asentoa tms?
Itse huomasin juurikin Kiinassa, jossa reiät lattiassa ovat vessoja, kuinka paljon paremmin sekä rakko että suoli tyhjenee. Aikeissa olisi kotiinkin hankkia pieni jakkara, jotta saisi nostettua jalkoja korkeammalle ja suoristettua suolen.

Itse tutkin mielelläni kaikkia aiheeseen, ja sen vierestä, liittyviä juttuja, videoita yms. Seuraavaksi olisi tarkoitus taas panostaa tuonne kirjapuolelle ja tutkia lisää. En usko suoranaisesti mihinkään ihmekeinoihin (kuten siihen, että maitohappobakteerit parantavat IBS:n), mutta on mielenkiintoista verrata lääkäreiden mielipiteitä ravitsemusneuvojiin ja niin edelleen.
Onko teillä jotain suosikkikirjoja tai -videoita liittyen IBS:ään tai IBD:hen?


P.S. Ilmoittaututakaa Crohn ja Colitis ry'n kesäpäiville! 

Ei kommentteja: